Kapari Kullanımı ve Faydaları
Kapari, diğer adı ile geber otu; Akdeniz ikliminin hakim olduğu bölgelerde yetişir. Genellikle: Batı Anadolu , Orta Anadolu’da, Doğu Karadeniz ve Güneydoğu illerinde doğal olarak yetişmektedir.
Kapari bitkisi, çalımsı yapıda, dik ve yatık olarak büyür ve dikenlidir. Kapari; potasyum, fosfor ve kalsiyum bakımından oldukça zengindir. Killi toprakları sever, güneşe olan düşkünlüğü sebebiyle genellikle güneşe bakan yamaçlarda kendiliğinden yetişir.
Çiçek tomurcuklarında oldukça fazla a vitamin ve protein vardır.
Yapılan bir araştırmaya göre 100 g çiçek tomurcuğunda kuru madde olarak;
67 mg fosfor,
9 mg demir,
24 mg protein,
12 mg selüloz,
2 mg lipid olduğu saptanmıştır.
Kapari Nasıl Kullanılır?
Gıda, kozmetik ve ilaç sanayiinde oldukça faydalanılır. Konserve kapari; turşu, salata, pizza üstü, balık ve av etleri yanında garnitür olarak tüketilebilir. Tomurcukları ise bir kavanozda tuzlu suda üç ay bekletilir, içine bire bir oranında sirke konur ve on gün sonra tüketilir. Kaparinin meyvesinden de turşu yapılır. Meyvesinden yapılan turşu daha da faydalıdır.
Kaparinin bezelye büyüklüğünde tomurcukları vardır. Bu tomurcuklar; protein, vitamin, mineraller yönünden oldukça zengindir. Bunun dışında bu tomurcuklar oldukça doyurucudur da. Kaparinin tomurcukları dışında, toplum arasında “karpuzcuk” şeklinde isimlendirilen meyveleri ve sürgün uçları da salamura ve sirkeden geçirilip, tüketilebilmektedir. Kaparinin tomurcukları, uçları yani tüm bölümleri oldukça faydalıdır. Dal uçları ve tomurcukları genellikle gıda sektöründe; sert olan dalları, kökleri ve meyveleri de kozmatik ve ilaç sektöründe kullanılmaktadır.
Uluslararası Kanser Enstitüsü’nde yapılan araştırmalar, kapariyi; antitümör aktivitesi sağlayan “ekstrakt”ın hazırlanmasında kullanılan bitkiler arasına sokmuştur.
Kaparinin Faydaları
Ağrı kesici özelliği ile ön plana çıkar.
Sindirim sistemini düzenlemeye yardımcı olur.
Kabızlık giderici özelliği vardır.
Gut hastalığı için oldukça yararlıdır.
Antitümör etkilidir.
Romatizma ağrılarına oldukça iyi gelir.
Felç riskini azaltır.
Oldukça iyi bir idrar söktürücüdür.
Balgam söktürücü özelliği vardır.
Adetlerin düzene girmesini sağlar.
Solucan ve parazitlerin düşmesine yardım eder.
İskorbit hastalığında faydalıdır.
Kan bozukluklarına iyi gelir.
Mide sorunlarına ve ülsere oldukça faydalıdır.
Hemoroid sorununa oldukça faydalıdır.
Dalak büyümesi için oldukça faydalıdır.
Kalça rahatsızlıklarının belirtilerini hafifletir, riskleri azaltır.
Özellikle kanser hastalarında trombosit sayısını yükselttiği için önerilen bitkiler arasındadır.
Karaciğer işlevlerini düzenler.
Multipl Skleroz (MS) hastalığında oldukça iyi gelir.
Cinsel gücü arttırıcı özelliği olduğu için çocuk isteyen çiftlere önerilir.
Kapari faydalı olduğu kadar, zararlı bir bitkidir de. Zehirleyici olabilir. Bu sebeple mutlaka işlenmiş kapari ya da tablet halinde satılan kaparileri tüketmek gerekmektedir. Toplanır toplanmaz tüketilir ise, zehirleyebilir. İlk önce gölgede kurutulmalı ve zehri alınmalıdır.
Kapari Hangi Hastalıklarda Kullanılır?
MS Hastalığında:
Uzmanlar özellikle MS hastalığında kapari karpuzunu şiddetle tavsiye ederler. Kullanım şekli ise şöyledir: sabah ve akşam olmak aç karnına olmak üzere gün aşırı bir küçük kavanoz tüketilmelidir. Şayet tüketilirken zorlanılıyor ise, zeytinyağı ve limon ekleyerek tadı yumuşatabilirsiniz. Bunun dışında MS hastaları, takviye için tomurcuk salamurası da tüketebilirler. Kapari tomurcuk salamurası da: sabah ve akşam olmak üzere aç karnına, 1 kasenin içine büyük kavanozun 1/7 sini koyup, zeytinyağı, kekik, ve nar ekşisi eklenerek tüketilmelidir.
Şayet kortizonlu ilaç kullanılıyorsa, kapari tuz ihtiva ettiği için tüketilmesi önerilmez. Fakat kortizon tedavisi bittikten sonra tüketilmesinde bir sakınca yoktur.
Kapari çayının sakinleştirici özelliği ve ağrı kesici, antitoksidan özelliği ile kullanılması doktorlar tarafından tavsiye edilir. Bunun ötesinde kapari çayının kan temizleyici özelliği de bulunduğu için MS hastalarına tavsiye edilir.
Böbrek Taşında Kapari Kullanımı
Böbrek kumu ya da böbrek taşı sorunu olan kişiler kaparinin karpuzunu ya da çayını tüketebilirler.
15 gün süresince, düzenli olarak sabah ve uyumadan önce, aç karnına, günlük 1 küçük kavanoz kapari karpuzunu tüketmek ve suyunu içmek bu taşları ve kumu dökmenizde yardımcı olacaktır.
Mide-Bağırsak-Kabızlık-Basur(Hemoroid) İçin Kapari
Kapari bitkisi, mide ve bağırsak iç mukozasını yenileyerek bir düzene sokulmasını sağlar. Bu sebeple oldukça yararlı bir bitkidir ve bu gibi sorunları olan kişilerin, kapariden faydalanması oldukça faydalı olacaktır.
Kan Hastalıkları İçin Kapari Kullanımı
Bu hastalıklar: Lösemi-Anemi-Kansızlık-Trombosit düşüklüğüdür.
Kan hastalıkları için tüm kapari ürünleri önerilmektedir. Özellikle reçel ve marmelat bu hastalıklar için öncelikli olarak tavsiye edilir.
Reçel ya da marmelat hali: Sabah ve Akşam olmak üzere, aç karnına minimum 2-3 tatlı kaşığı tüketilmelidir. Kaparinin reçeli ya da marmelatı kahvaltıda ya da ara yemeklerde de tüketilebilir.
Kapari, bir ilaç değildir. Tamamen doğal olan bir bitkidir. Bugüne kadar herhangi bir zararı bildirilmemiştir. Ancak şeker hastası olan kişilerin reçel ve marmelatı tüketmesi sorun olabilir. Diyabetik kişiler, reçel ve marmelatı tüketmeye başlamadan önce doktoruna danışabilir.
Kapari karpuzu ve kapari tomurcuğu salamurası da çoğunlukla salatalarda, kahvaltıda ve sos şeklinde tüketilebilir. Kapari tuz ihtiva eder. Bu sebeple hipertansiyon sorunu olanların tüketmeden önce doktoruna danışması uygun olacaktır.
Gut Hastalığında Kapari Kullanımı
Gut hastalığı için tüm kapari ürünleri tavsiye edilir. Ancak reçel ve marmelat öncelikli olarak önerilir. Reçel, sabah ve akşam olmak üzere, aç karna 2-3 tatlı kaşığı şeklinde tüketilebilir.
beğeneceğiniz yazılar
Çok Okunanlar
Sosyal Medya
[socialcounter]
[facebook][#][8000]
[instagram][#][95]