Karaciğer sağlığında sağlıklı ve doğru beslenmek gerekir. Diyette özellikle bazı besinlere yermek karaciğeri daha sağlıklı tutacaktır. Karaciğer sağlığınız için aşağıdaki besinleri özellikle tüketmeye çalışın:
Lifli besinler
Yüksek lif oranına sahip besinler karaciğerin daha uygun bir şekilde çalışmasına yardımcı olurlar. Tam tahıllı beşsinler lif oranı yüksek besinlerdir. Ayrıca brokoli, yabanmersini, ıspanak gibi sebze ve meyveler de lif açısından oldukça değerlidirler ve karaciğer sağlığına yardımcı olurlar.
Yağsız proteinler
Yağsız protein kaynakları karaciğer sağlığı için bir başka önemli besinlerdir. Yağsız protein kaynağı besinler karaciğer yağlanmasını önlemeye yardımcı olurlar.
Antioksidanlar
Antioksidanlar karaciğer sağlığı için önemlidir. Antioksidan besinlerdeki beta-karoten değerleri karaciğer hastalıklarına karşı koruma sağlar. Beta – karoten zengini sebze ve meyvelerden mutlaka tüketmek gerekir. Ispanak, havuç ve pancar bu anlamda karaciğer için önemli besinlerdir.
Fasulyegiller
Soya fasulyesi, barbunya gibi baklagiller arginin aminoasidi yönünden zengindirler. Bu aminoasit karaciğerde bulunabilen amonyağı nötralize etmeye yardımcı olur.
Vitaminler
C ve E vitaminleri yönünden zengin besinler ( domates, brokoli, biber, badem, ceviz ve kuşkonmaz v.b. ) güçlü bir antioksidan besinlerdir. Bu besinler karaciğer sağlığında faydalıdır. Brokoli, yumurta gibi B vitaminleri yönünden zengin besinler de karaciğer tıkanıklığının tedavisi ve önlenmesinde faydalıdır.