Pekmezin sağlığa zararı var mı?



Pekmez içermiş olduğu zengin besin kaynağından dolayı enerji verici olarak sık sık kullanılmaktadır.Pekmez özellikle kış aylarında tüketimi artan bir gıdadır. Pekmez kesinlikle yağ içermez, yüksek mineral içerdiği ve enerji verici olduğu için kullanılmaktadır.

Pekmez çeşitli meyvelerden yapılabilir. Özellikle üzüm pekmezi ve keçi boynuzu pekmezi halk arasında da çok kullanılmaktadır. Dut ve hurma pekmezi gibi daha birçok meyvenin pekmezi bulunmaktadır. Peki pekmezin yan etkileri var mıdır?

Pekmez çok sağlıklı ve enerji verici bir gıda olmasına rağmen çok fazla tüketilmesinde ya da yanlış pişirilme ve saklanma koşullarında kişiye faydadan çok zarara sebep olabilir.

Pekmez fazla miktarda tüketildiğinde sindirim sisteminde ciddi problemlere sebep olmaktadır. Özellikle mide bulantısı, ishal ve kusmaya sebep olur.

Pekmezin yan etki oluşturması kişinin sahip olduğu kronik rahatsızlıklara göre de değişmektedir. Örneğin şeker hastası bir kişinin pekmez kullanması son derece yanlış ve zararlıdır. Kişinin ilaçlar ile kontrol altına alınan şekeri pekmez kullanımı ile tamamen bozulur, kan şeker düzeyi artar.

Pekmez enerji verici olarak kullanılır. Ancak ihtiyaç halinin dışında kullanılması kişide kullanılmayan enerjinin alınmasına sebep olur. Bu sebeple bu tarz kullanımlarda pekmez kişilerde kilo yapabilir.

Pekmezin yan etki oluşturmasının en büyük sebeplerinden biri üretim esnasında pekmezin yanlış bir şekilde hazırlanmasıdır. Pekmez yapım esnasında çok pişirilmemelidir. Çok fazla pişirilen pekmez yarardan çok zarara sebep olur hatta kanserojen olabilir.

Pekmezin yapılması ve paketlenmesi sırasında kontaminasyona uğramaması gerekli sterilizasyonun yapılması gerekmektedir. Bu sebeple dışarıdan alınan pekmezlerin kaliteli üretim şartlarına göre üretilmesine dikkat ediniz.

Pekmezin Faydaları Nelerdir?
Pekmez birçok meyveden yapılan bir üründür. Yıllardır yapılan bu ürün genellikle faydalarından dolayı asırlardır kullanılmakta hatta evlerde yapılmaktadır. Pekmez;

Çok zengin bir antioksidan kaynağıdır. Vücut hücrelerinin kendini yenilemesini sağlar.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar.
Yüksek enerji kaynağıdır.
Kansızlık tedavisinde kan yapıcı olarak kullanılır.
Sedef, egzama gibi cilt rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.
Mide rahatsızlıklarına iyi gelmektedir.

Pekmez satın almak için tıklayınız