Maydanozgiller (Apiaceae) familyasındandır.
Ege ve Akdeniz’deki deniz kenarlarındaki kayalıklarda bulunur. Nisan-temmuz ayları arasında toplanır. Körpesi çiğden salatalara eklendiği gibi turşusu da kurulur. Tohum keseleri soslara aramo verir.
Vücudun iyot ihtiyacı “iyotlu sofra tuzları” yerine kaya koruğu yenilerek karşılanabilir. Kaya koruğu otunun faydları çok besleyici ve toksin atıcı olmasıdır. Kilo vermeye yardımcı olur.
Sarımsı yeşilimsi çiçekleri vardır. Nemli deniz kenarlarında yetişen kayakoruğu, Türkiye’de Ege ve Akdeniz’de bulunur. 60 santimetreye kadar yükselebilir. Kaya koruğunu Nisan-Temmuz ayları arasında toplayabilirsiniz. Temmuz’dan sonra da bulabilirsiniz, ancak deniz börülcesi gibi o da kartlaşacak ve mevsimi geçmiş olacaktır. Zaten bu dönemde artık çiçekleri de çıkmış olacağı için zamanının geçtiğini kolaylıkla anlayabilirsiniz.
Kaya koruğu turşusu ve salatası Ege mutfağının vazgeçimezidir.
Silifkesepeti.com üzerinden 1 Kg. Kayakoruğu siparişi verin, bu lezzeti kaçırmayın